Birmingham Alabama Workplace Injury Attorneys
THE LAW OFFICES OF                                            
Phone: 205-939-1327
Fax: 205-939-1360

Call for a Free Consultation

Have you been injured in a work place accident in Jefferson County,  Alabama?

If so, you are entitled to workers’ compensation benefits from your employer.  These benefits received from the employer will help with the loss of income and medical bills incurred due to your on the job injury.  Unfortunately, many employers and insurance companies try to stop the employee from receiving benefits or stopping benefits prematurely that the employee is entitled to and deserve.

Some of the most common workplace accidents and injuries in Alabama include:

- Slip and Fall Accidents                                           

- Trip and Fall Accidents

- Severe Headaches                                                     

- Chronic Pain

- C
arpal Tunnel Syndrome (CTS)                               

- Tendonitis/Repetitive Motion

- Broken or Fractured Bones                                      

- Severe Burns

- Herniated or Bulging Disks                                      

- Brain Injuries

- Occupational Illnesses                                              

- Hernias

- Vehicle Accidents                                                      

- Death/Comatose

- Shoulder, Neck, Back, Legs, Arms, Joint pain or injuries

- Chemical Exposure (lung disease, mesothelioma, heart problems, lupus,                                 fibromyalgia, multiple sclerosis and rheumatoid arthritis)

If you have been injured in a work place accident in Alabama, it is extremely important to contact a workers' compensation attorney immediately to help you through the claim process.  You deserve to be compensated for your injuries and the Law Offices of Cicio & Cicio, P.C. is here to help you and always happy to meet with you to discuss your on-the-job injury during a free and confidential consultation.

                                                        ALABAMA WORKERS’ COMPENSATION - Q & A

1. Question: I settled my prior workers’ compensation claim and signed an agreement not to file for any future injuries.  Am I allowed to file a new injury claim? 
  Answer:  Yes.  If your new claim is not for the same body part as your previous claim, you can file a new claim.

2. Question: Am I required to see the doctor my company has selected for my workers’ compensation injury? 
  Answer:  Yes.  The employer is only liable to pay medical benefits for an injured employee who has been treated by a doctor the employer has either chosen or approved.

3. Question:  I am not able to work after being hurt on the job.  Will I receive any weekly benefits while I am unable to work? 
  Answer:  Yes.  If the physician the employer has selected or approved states you are unable to work at all due to your injury sustained on the job, then you are entitled to receive Temporary Total Disability benefits (TTD).  If the physician states you are able to work part-time or either in another position within the company that pays less money, you are entitled to be paid Temporary Partial Disability benefits (TPD).

4. Question:  After a workers’ compensation settlement, will the employer still pay for any medical treatment I may need in the future for my on the job injury? 
  Answer:  The final settlement documents should state whether the employer will be responsible for future medicals for your work related injury or if no future medical care will be necessary, then settlement should state this and the amount paid and agreed upon for any future medical costs.

5. Question: If the doctor approved by my employer states I am permanently disabled, how much money will I receive? 
  Answer: Each disability case is different and the amount of compensation will be determined by many factors, some of which may include an impairment rating by treating physicians, average weekly wages, type of disability and type of job you performed.  An experienced attorney can assist you in the settlement of your workers’ compensation claim.

6. Question:  If I am receiving workers’ compensation benefits, am I able to collect Social Security disability benefits as well? 
  Answer: There are eligibility requirements for Social Security disability that must be met, but if the requirements are met and you are approved by Social Security, you are able to collect both workers’ compensation and Social Security disability benefits.

7. Question:  The injury I received at work in Alabama was due to my own fault.  Am I still eligible to receive workers’ compensation benefits if I contributed to the accident that caused my injuries? 
  Answer:  Yes.  Alabama Workers’ Compensation Statute states that an injured employee cannot be denied workers’ compensation benefits caused by their own negligence, negligence of a co-worker or if the employee assumed risks of injury by working at the job site.

8 .Question:  Will I be reimbursed for mileage when driving to the doctor, therapy or other medical treatment? 
  Answer:  Yes. You will be required to keep a lot to submit to the claims adjuster handling your claim and will be reimbursed the current rate per mile allowed.

9. Question:  I was told I could not receive workers’ compensation benefits because my work injury aggravated an old injury (preexisting injury); is this true? 
  Answer:  No.  If your previous injury has not prevented you from performing your job duties, then although the new injury aggravated a preexisting injury, this is a valid workers’ compensation claim.  You should contact an experienced attorney promptly to review your claim.

10 .Question: I live in Alabama and my employer refuses to file an injury report.  What should I do? 
  Answer:  According to the law, any worker who states they have sustained an injury on the job, the employer must file a First Report of Injury with Alabama Department of Labor.  If an employer refuses to do so, you should contact the Alabama Department of Labor to report the refusal by your employer to submit the First Report of Injury Report.  The Department of Labor will contact your employer to have the injury report filed promptly.

11. Question: I was hurt on the job and my employer told me to use my own insurance to pay for the medical bills.  Should I use my personal health insurance for my work related injuries? 
  Answer: No.  Your employer is responsible for medical costs related to your on the job injury.  Do not be untruthful when giving information related to your injury on forms you fill out at your physician’s office, which will ask if you were injured on the job.  If you are untruthful about your work injury, you may be required in the future to reimburse your insurance company for expenses paid related to this injury.

12. Question:  Can I receive workers’ compensation benefits for a workplace injury if I am a part-time employee? 
  Answer: Yes.  Alabama Workers’ Compensation Statute states that ‘every person in the service of another under any contract of hire …’.  Working part-time only affects your claim when computing your average weekly wages in determining the amount of benefits you would receive. 

13. Question:  The company nurse wants to be present during the examination by my doctor.  Am I required to let her be present during the doctor’s examination? 
  Answer:  No.  The company nurse is not allowed to be present.  You can ask them politely to step out of the room during your examination.  The law allows the company nurse to speak with the treating doctors about your treatment, but is generally held before or after your examination, not during. 

If you have been injured on the job, it is strongly recommended that you contact an experienced workers’ compensation attorney in your area to assist you. 

Contact Cicio & Cicio, P.C. for a free consultation to discuss your on the job injury.

The following language is required pursuant to Rule 7.2, Alabama Rules of Professional Conduct. No representation is made that the quality of legal services to be performed is greater than the quality of legal services performed by other lawyers. This website is designed for general information only. The information presented at this site should not be construed to be formal legal advice nor the formation of an attorney/client relationship.